Basisleem

Basisleem is een bruine of rode leemstuc, die een belangrijke rol kan spelen in uw interieur en voor uw binnenklimaat.

Nederlandse Basisleem heeft namelijk enkele zeer bijzondere eigenschappen :

    • Basisleem is “dampopen” en kan leefvocht opslaan en weer afstaan als de lucht droog is. De leem houdt op die manier uw binnenklimaat zeer constant. Dat is behalve gezond ook zeer comfortabel.
    • Nederlandse Basisleem kan ook warmte opslaan. Leem blijft koel in de zomer en warm in de winter. Vanwege deze accumulerende eigenschap is basisleem een hoofdbestanddeel van wandverwarming. In wandverwarming wordt een laag van minimaal 3 centimeter gebruikt, die wordt verwarmd en de warmte als straling gaat afgeven.
    • Maar ook kan het dienen als raaplaag, een stuclaag om een ruwe ondergrond (zoals kale baksteen) uit te vlakken en geschikt te maken voor afwerking met bijvoorbeeld leemfinish.
    • Tegenwoordig is er ook een basisleem die alle eigenschappen van basisleem en leemfinish combineert : witte basisleem.

Basisleem is een leemstuc die is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, namelijk leem, zand en vaak een vezel zoals stro. Het is een uitermate milieuvriendelijk product omdat bij het productieproces alleen de grondstoffen in bepaalde verhoudingen worden samengebracht. Het product is dan meteen gebruiksklaar en hoeft niet een energieverslindende behandeling te ondergaan, zoals cement, kalk en gips voor gebruik langdurig gestookt moeten worden met veel CO2 uitstoot. Bovendien kan leemstuc altijd opnieuw gebruikt worden, het is recyclebaar. U kunt dus bij wijze van spreken uw lemen muur meenemen als u gaat verhuizen, maar meestal wil de nieuwe bewoner zijn lemen aanwinst niet meer kwijt.

Wilt u leem in uw nieuwe woning, in uw huidige woning of in uw kantoor? Wilt u meer weten of weet u al wat u wilt? Wilt u een deel van het werk zelf doen?

Wij horen het graag via ons contactformulier !

Wilt u Nederlandse Basisleem kopen om het zelf aan te brengen en wilt u weten wat de kosten zijn voor het materiaal? Kijkt u dan eens in deze bevriende webwinkel : Leemshop.