Lage temperatuur verwarming zou je de verwarming van de toekomst kunnen noemen.
De oplossing is lage temperatuur verwarming als inderdaad de fossiele brandstoffen eindig zijn en we overgaan op andere warmtebronnen. Maar ook nu al kan het overgaan in uw woning op lage temperatuur verwarming in de vorm van van wandverwarming of vloerverwarming bijdragen aan een beter milieu. Laten we daar vooral het comfort en gezondheid niet vergeten.
Lees ook eens deze pagina over lage temperatuur verwarming op Milieu Centraal.
Tips Lage Temperatuur Verwarming (LTV)
- Zorg voor zeer goede isolatie van uw woning. Dat is noodzakelijk bij LTV.
- Heeft u eenmaal LTV met vloer- of wandverwarming, dan kunt u de thermostaat tot 2 graden lager instellen dan u gewend was. Als u gaat slapen of weggaat hoeft u de temperatuur niet meer lager te zetten.
- Let er bij aanschaf van LTV met vloer- of wandverwarming op dat er een zuinige pomp bij zit (Energielabel A) met een schakelaar die de pomp automatisch uit zet als er geen warmte nodig is.
- Gaat u verbouwen en kunt u een flinke investering doen? Overweeg dan de LTV te combineren met een warmtepomp; dat bespaart de meeste energie.
- Heeft u last van gevoelige luchtwegen? Dan is LTV ook uit oogpunt van uw gezondheid een goed idee: dit vermindert stofschroei, zwevend stof in de lucht en stofmijt.
Geen 80 graden maar 55 of zelfs 25
Een traditionele cv-installatie pompt water van 80 (of oudere systemen zelfs 90) graden Celsius rond. Als het water terug komt in de ketel is het 60 graden. LTV werkt met een aanvoertemperatuur van maar 25 tot 55 graden Celsius. Het water wordt opgestookt door een hr-ketel, warmtepomp of stadswarmte. Door die lage temperatuur werkt het verwarmingstoestel met een hoger rendement en is er minder gas (dan wel elektriciteit of stadswarmte) nodig. Daarom bespaart LTV op fossiele brandstof en uitstoot van broeikasgassen.
Ecostuc installeert wandverwarming en met waar mogelijk duurzame materialen.