Wanneer welke leemstuc : leemfinish of basisleem ?
Kiest u leemstuc omdat u het mooi vindt? Dan zou u kunnen volstaan met leemfinish. Leemfinish wordt in een dikte van c.a. 3 mm aangebracht en is leverbaar in verschillende kleuren. Leemfinish is aan te brengen over een vlakke ondergrond, zoals (voorgestreken) gipsplaten of andere “behangklare” wanden. Het dient ook als afwerklaag voor basisleem. Leemfinish heeft weinig “klimaatwerking” omdat het niet dik genoeg is. Tegenwoordig is er ook gekleurde basisleem en ook een witte basisleem. Kijk daarvoor ook op onze pagina voor deze witte leemstuc.
Basisleem
Kiest u leemstuc omdat u de klimaatwerking in uw woning wilt verbeteren, dan is basisleem geschikt. Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in twee kleuren : bruin en terrarood, eventueel met stro. De bruinleem is ook geschikt als eindlaag, maar meestal wordt het afgewerkt met leemfinish.
Basisleem wordt ook gebruikt om een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.
Wanneer geen leemstuc ?
Leemstuc is geen oplossing voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en woningen die vanwege bouwtechnische gebreken teveel vocht bevatten. Leem moet namelijk vocht kunnen afstaan en dat kan niet in te vochtige ruimtes. Leemstuc dat te lang vochtig blijft, gaat schimmelen.
Kleuren
Leemfinish heeft een aantal mooie aardkleuren die zonder kunstmatige pigmenten worden bereikt. De kleuren zijn ook te mengen. Onderling of door toevoeging van pigment. Zo kunt u een vrij groot aantal kleuren bereiken. Als u na verloop van tijd een mooie andere kleur wilt dan kunt u dat doen met leemverf. Leemverf behoudt de klimaateigenschappen van leemstuc. U zou ook kalk- of silicaatverf kunnen gebruiken. Gebruik echter geen latexverf. Deze verf sluit de leemstuc af, waardoor de klimaatwerking van leem verloren gaat.
Warmtewanden
Leemstuc is ook zeer geschikt voor het gebruik van warmtewanden. Leem heeft namelijk veel massa en een enorm accumulerend vermogen. Dat is nodig voor de stralingswarmte van warmtewanden.
De registerwandverwarming (Zie ook informatieblad Wandverwarming) wordt bedekt met een laag basisleem van c.a. 3 cm dikte en eventueel afgewerkt met leemfinish. De wandverwarmingsplaten worden afgewerkt met een kleine centimeter basisleem en eventueel ook met leemfinish.
Hergebruik
Leem is herbruikbaar of recyclebaar. Maak het flink nat en wordt het weer zacht, dan kunt u het verwijderen en laten drogen. Als u het daarna opnieuw wilt gebruiken, kunt u het opnieuw nat maken en aanbrengen. Is het weer opgedroogd dan heeft het precies dezelfde eigenschappen als eerst. Droog opgeslagen is leem onbeperkt houdbaar.
Prijzen
Als wij leem voor u aanbrengen.
Leem aanbrengen is maatwerk en afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ondergrond. Overweegt u leem in uw woning of warmtewanden, neem dan gerust contact op. Als u dat wilt maken we een afspraak voor een offertegesprek op locatie, waarna we schriftelijk offerte uitbrengen. U weet dan precies waar u aan toe bent.
Het is in ieder geval zo dat als u een woning heeft van 2 jaar of ouder u in aanmerking komt voor het verlaagde BTW-tarief van 6%. Is uw woning jonger dan geldt het 21%-tarief. Het verlaagde BTW tarief geldt ook voor isolatiewerkzaamheden.
Ook hoeft u niet meer te (laten) schilderen als u leemfinish op de wanden heeft, hetgeen ook al gauw € 10,00 p/m² scheelt. De leus van Tierrafino is : Leemfinish is stuc en kleur ineen!
Als u zelf met leem aan de slag wilt.
Wilt u leem kopen om het zelf aan te brengen en wilt u weten wat de kosten zijn voor het materiaal? Kijkt u dan eens in deze bevriende webwinkel : Leemshop.