Geen stoffige radiatoren meer met wandverwarming (wvw).
De muur is de verwarming. Meestal wordt wandverwarming op de wand aangebracht als leidingwerk en daarna afgewerkt met leem in de kleur(en) die u wenst. De leiding kan tegen de bestaande en te isoleren wand worden bevestigd.
Comfort en stralingswarmte
Als u wel eens op wintersport bent geweest dan heeft u het vast wel eens ervaren. Je zit buiten op een terrasje wat te drinken. Op de thermometer zie je dat het in de schaduw 0° Celsius is, maar toch is het meer dan warm genoeg om je jas uit te doen en in je T-shirt te zitten in de zon. De lucht is 0° maar de stralingswarmte van de zon is ongeveer 32°.
Wandverwarming geeft voornamelijk deze stralingswarmte af. Hierdoor kan de luchttemperatuur lager zijn. Door de leidingen stroomt verwarmd water (van de cv-ketel, een leemkachel of warmtepomp) dat de muur verwarmt. Als de muur is opgewarmd straalt hij als de zon zijn warmte de ruimte in. Dit wordt als zeer comfortabel ervaren.
Gezondheid en frisse lucht
Omdat bij gewone radiatoren en kachels de lucht in de ruimte gaat circuleren, neemt het alle stofdeeltjes mee. U kunt dat soms in de winter ook zien, als de zon door de ramen schijnt en u in tegenlicht het stof ziet zweven. Het is een gegeven dat de stof voor mensen en kinderen met ademhalings-problemen niet gezond is. Daarom is stralingswarmte voor deze groeiende groep een zeer gezonde verwarming. Stof verzamelt zich niet in de radiatoren en blijft waar het hoort.
Wandverwarming is een antwoord op een zeer modern probleem bij klimaatneutrale woningen, die zo luchtdicht zijn afgesloten dat bewoners (Vathorst, Amersfoort) er ziek van worden. Het antwoord op de problemen van deze mensen is waarschijnlijk o.a. ventilatie. Maar ventilatie kost warmte : “stoken voor de vogels”. En dat is helemaal waar, als je convectiewarmte gebruikt in plaats van stralingswarmte. Warmtewanden verwarmen objecten en niet de lucht. Er kan dus geventileerd worden zonder veel verlies aan warmte.
Dampopen
De leem waarmee wandverwarming afgewerkt wordt, is dampopen. Dat betekent dat het materiaal waterdamp kan opnemen als het vochtig is en weer afstaan als het droog is. Dit heeft een gunstige invloed op het klimaat in de woning. De vochtigheid in de woning blijft zeer constant en is niet meer afhankelijk van buitentemperaturen of de vochtigheid buiten. Een constante luchtvochtigheid van c.a. 50% is ongunstig voor huisstofmijt en dus gunstig voor de bewoner.
Leem komt zo uit de natuur
In tegenstelling tot cement, gips en kalk hoeft leem niet gebrand te worden voordat het kan worden verwerkt. De ovens draaien dag en nacht om de bouw te voorzien van verwerkbare mortels en dragen zo voor een belangrijk deel bij aan de CO2 uitstoot.
Leem wordt gewonnen uit de grond en moet in de juiste mengverhoudingen worden gebracht van zand, silt en klei. En dan kan het gebruikt worden. En opnieuw gebruikt worden. Zonder dat er CO2 uitstoot bij aan te pas komt. Zeer ecologisch dus.
En dan nog dit….
Leem is toch bruin?
Ja, basisleem is bruin. Maar tegenwoordig is er ook een witte basisleem en die kun je uitstekend gebruiken om de laatste laag van de de wandverwarming mooi en licht af te werken. Kijk eens op onze pagina over witte basisleem.
Spijker in de muur ?
En als u dan uw wandverwarming hebt, kunt u dan helemaal geen schilderij meer ophangen? Gelukkig zijn de leidingen van de wandverwarming traceerbaar met 2 hulpmiddelen. Iedere bouwmarkt verkoopt leidingzoekers die reageren op de aluminium mantel van de verwarmingsleiding. Er is ook een folie die op warmte reageert. Ook kunt u aan het plafond de bekende rails monteren waaraan u iets kunt ophangen.
Hoeveel wandverwarming heeft u eigenlijk nodig ?
Net als bij de reguliere verwarming moet een berekening gemaakt worden van de benodigde capaciteit van de verwarming. De capaciteit zal ook verschillen per ruimte, immers een badkamer moet warmer zijn dan een slaapkamer.
Een belangrijk gegeven bij de bepaling van hoeveel verwarmingscapaciteit is de mate van isolatie van uw woning. Isolatie en het aanleggen van wandverwarming kunnen goed gecombineerd worden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de wandverwarmingsplaten kunnen rachels worden gebruikt waartussen isolatiemateriaal kan worden aangebracht.
Een grove richtlijn is dat 20% tot 50% van de vloeroppervlakte aan vierkante meters wandverwarming nodig is. Wij kunnen aan de hand van een tekening en isolatiegegevens berekenen hoeveel wandverwarmings-capaciteit er exact nodig is.
Locatie van de wandverwarming
De wandverwarming kan het best geplaatst worden aan de koude wanden, de binnenkant van de buitenmuren dus. Bij deze wanden gaat de meeste warmte verloren en is de grootste winst te behalen. Als deze wanden dus door gebrek aan isolatie te koud zijn, dan is het aanbrengen van isolatie nodig.
Prijzen
Verwarming is in de regel een hele investering en dat is niet anders voor wandverwarming. Daar staat tegenover dat u :
- geen radiatoren of kachels meer in uw woning heeft,
- nieuwe wanden heeft waar niets meer aan hoeft te gebeuren (zelfs niet schilderen),
- c.a. 15% bespaart op uw stookkosten en
- geniet van een gezond en comfortabel binnenklimaat.
Elke woning of kantoor is maatwerk voor wat betreft de hoeveelheid wandverwarming en de oppervlakte die met leem moet worden gestuct.
Wilt u wandverwarming?
Wilt u stralingswarmte in uw nieuwe woning, in uw huidige woning of in uw kantoor? Wilt u meer weten of weet u al wat u wilt? Wilt u een deel van het werk zelf doen? Wilt u wandverwarming kopen om het zelf aan te brengen en wilt u weten wat de kosten zijn voor het materiaal? Kijkt u dan eens in deze bevriende webwinkel : Leemshop.